Tarım bakanlarının, Ziraat mühendisi olmaması

Toprak
yaşım itibariyle ben görmedim sevgili meslektaşlarım. gören varmı oda muamma adı tarım bakanlığı ama bir tane bu işte okumuş uzmanlaşmış kişi bakan olamadı. bu yüzdendir ki tarım bence hep ikinci plana atıldı ve ziraat mühendisleri olarak siyasi lobide geri kaldık. aslında siyasi arenada rol alan çok meslektaşımız olsada bakanlığa kadar yükselemedi. buraya son 5 bakanımızı iliştireyim öncesini bilen arkadaşlarda alta iliştiriversin. iktisatçı - sami güçlü. veteriner - mehmet mehdi eker, ilahiyatçı / işletmeci - faruk çelik, tıp doktoru - ahmet eşref fakıbaba işletmeci - bekir pakdemirli

İnsanlığın bildiği en korkutucu teori nedir?

admin
geçenlerde arkadaş arasında sohbet ederken konusu açılan bir soru. zirai sözlükteki kişilerinde yorumlayacagını bu teori üzerine düşündürmek istedim. çok karip cevaplarla karşılaşsakta bana göre en korkunç teori şuydu; şuan bedenimiz bir simülasyonsa ve biz aslında bedenen varolmamışsak, bir yerde bilgisayar gibi(şuan bunu biliyoruz belki daha ileri ekipmanlar) bir sistem tarafından ruh dediğimiz asıl benliğimizin yüklendiği simülasyondaysak. cevabı bence en korkutucu teoriydi. doğrusu bu tip şeylerle çok fazla kafa yorunca için çıkılamıyor. matrix filmi gibi pek çok baş yapıt bu noktadan çıktığı film haline geldiği ve tüm dünya tarafından sevilen konuşulan bir yapıt olduğu büyük bir gerçek. ayrıca çok konuşulan farklı boyutlardaki varlıklarca yönetilmek gibi teoriler oldukça beyin yakıcı sevgili sözlük.

Mayıs 2020 ziraat mühendisi ataması

Mehmet
bu alımda ilk kez diğer alımlara göre bir fark olacak ve bu çok önemli oda şu ki; mevcut kamu kurumlarında çalışanlar bu atamada başvuru yapamayacak. geçmiş dönemlerde bu şekilde başvurular nedeniyle bazı kontenjanların boşa gittiği bir gerçekti ve bu büyük bir sorundu. bu yenilik bakanlıklar açısından da bir ilk, bu kuralı ilk kez (bkz: tarım bakanlığı) uygulayacak. diğer kamu kurumlarına da örnek olup onlarda da uygulanması büyük haksızlıkların önüne geçecektir. ziraat mühendisi ve ziraat teknikeri meslektaşlarıma hayırlı olmasını dilerim.

Kaktüs

Toprak
kaktüs üretiminde toprak seçimi önemlidir.
Kaktüs bitkisi yapısı itibariyle zaman zaman toprak değişimi yapılması gereken bir bitkidir. Bunu çok sık olmasa da senede ya da iki senede bir yapmanız iyi olacaktır. Kaktüs, Kalın kum karışımlı toğrağı daha çok sevmektedir. Toprağı yerleştirmeden önce saksının taban kısmına ufak çakıl taşları yerleştirmeniz de bu bitkinin faydasına olacaktır. Bu sayede Kaktüs köklerini fazla sudan koruyabilme imkanına sahip olarak bitkinizin daha sağlıklı yetişmesi için gerekli önlemi almış olursunuz.

Dikerken dikkat edilmesi gerekenler
Kaktüs bitkisini dikmeden önce yapmanız gereken en önemli şey, bitkiyi yerleştireceğiniz saksının tabanına çakıl taşları yerleştirmektir. Bu toprağın drenajını ve kaktüsün köklerinin kurmaması adına önemlidir. Daha sonra bu taşların üzerine Çakıl’ın boyunun yarısını alabilecek şekilde uygun toprağı ekleyiniz. Bunları yaptıktan sonra Bitkinizi toprağa dikmeye hazırsınız demektir. Kaktüs’ü diktikten sonra toprak kalmışsa çevresine yerleştirebilirsiniz. Tüm bu işlemlerden sonra bu Bitki’ye ilk can suyunu vermeniz zamanı gelmiş demektir. Kaktüs’e gübre vermek şart olmasa da bunu yapmanız da Bitkinizin daha uzun süre canlı kalmasını sağlayan önemli bir etken olacaktır.

Evde Bakımı kolay Olan Tarımsal Bitkiler

admin
Evde meyve ve sebze yetiştirmek, düşünüldüğü kadar zor bir iş değil. Yalnızca gerektiği kadar su verip zarar görmemesini sağlamalısınız. Eğer ki bitkiyi korur, iyi bir şekilde sularsanız bitki sezon sonunda size güzel bir şekilde meyve ve sebze verecek.Eğer ki evde meyve ve sebze bahçesi olsun isteyen bir birey iseniz ve daha önce hiç denemediyseniz bakımı kolay olan bitkiler hakkında birkaç detay belirteceğiz. [b][/b] Domates Kolay yetiştirilebilen sebzelerden birisi domates. Evinizin balkonuna veya bahçesine 10-15 fide domates dikerseniz ve her gün yeterli miktarda sularsanız sezon sonunda hasat zamanı size 1-2 ay yetecek domates stoğu çıkacak. Fakat evde bu iş çoğunlukla hobi amaçlı yapılmakta. Yine de 1-2 ay ekonomik açıdan da tasarruf etmenizi sağlayacaktır. [b][/b] Çilek Evde bakımı kolay olan bir diğer ürün çilek olmakta. Çilek, hem tadıyla hem de görünümüyle insanların ilgisini çeken bir meyve. Küçük fideleri ile yer kaplamayan bu meyveden 20-30 tane alarak 1 ay boyunca yetecek stok çıkarabilirsiniz. Çok fazla büyümeyen çilek, zaman zaman bol bol meyve de vermektedir. Diğer ürünler gibi yılda 1 defa meyve verir. [b][/b] Fasulye O ünlü fasulye deneyinde hiç hasat zamanına ulaştınız mı? Bunun için fide parası vermeye bile gerek yok. Marketten alınan bir fasulye paketi ile içerisindeki tohumları toprağa ekerek ve çangal yardımı ile bunların uzamasını sağlayarak sezon sonunda bol bol fasulye elde etmeniz mümkün olur. Tek bir fasulyeden yüzlerce fasulyeye kavuşmanız bile mümkün.

Lateral meristem

Mehmet
Lateral türkçesi yanal anlamına gelmektedir. Lateral meristemler yanal olarak büyüme sağlayan doku hücreleridir. Yeryüzüne paralel büyümede sağlıyorlar diyebiliriz. Yanal bir büyüme sağladıkları için bir bitkide ki bulundukları dokuya bağlı olarak kalınlaşma ve büyüme sağlarlar. Kısacası bitkiyi kalınlaştırmak için bu meristamatik dokuların harekete geçmesi gerekte diyebiliriz.

Zirai mücadele

Mehmet
Tarımsal üretim sürecinde meydana çıkan yabancı otlar, bitki zararlıları ve bitki hastalıkları gibi üretimi, verimi dolayısıyla tarımdaki geliri direk etkileyecek unsurlardan çeşitli kimyasal, biyolojik veya kültürel işlemler vasıtasıyla bitkileri korumak için yapılan, ürünü korumak veya kalitesinin düşmesini engellemek amacıyla yapılan işlemlere zirai mücadele denir.
Zirai mücadele’de konunun uzmanı ziraat mühendisi tarafından bitki, bölge, iklim, toprak gibi pek çok faktör göz önüne alınarak, yöntem belirlenmeli ve yöntemin gerekliliklerine uygun bir biçimde ve koşullarda uygulanmalıdır.

Sukulent

Mehmet
Sukulentler Günümüzde sıkça gördüğümüz marketlerde bile satılan genellikle uygun fiyatlı bitki çeşitleridir. Pek bilinmesede kaktüsgiller familyasına bağlı bir bitkidir kendileri. Dikensiz oluşları bu nasıl kaktüs dedirtsede bilimsel açıdan öyledir. Sukulentin kelime anlamı özü sulu özünde su bulunduran bitki demektir. Zaten yapraklarında bile yogun bir su tutma özelliği vardır buda neden kaktüsgiller familyasından olduğunu bize açıklar. Kaktüslerde yogun gövdesinde su tutabilirler ve susuzluğa dayanıklı bitkilerdir. Bu yüzdendir ki sukulentlerin bakımı oldukça kolaydır. Çok su ihtiyaçları yoktur. Yogun bir güneş görmeleri veya görmemeleri çok önemli değildir. Bakımı kolay olması sanırım son dönemde popüler olmasına sebep oldu diyebiliriz. Kolay kolay ölmemeleri arsız bir bitki oluşları hızlı çoğaltıma uygun olmaları hobiciler için birden sukulent yetiştiriciliğine yoğunlaşmalarına sebep olmuştur. Birde yetiştirmek zormuş gibi youtubeda saatlerce bunu anlatanlar yokmu tam fırsatçılar doğrusu.

Vertical farming (Dikey tarım)

Toprak
Gelecekte sıkça yaygınlaşacak bir topraksız tarım metodu, gittikçe kalabalıklaşıyoruz ve birim alandan maksimum verimi almamız gerekiyor. Topraksız tarımda zararlılarla mücadelede kolaylaşıyor maliyet azaldığı gibi verimde artıyor

Aktif madde

admin
diğer isimleriyle etken madde olarakta söylenen Aktif madde; Bir tarım ilacı veya farklı kimyasal maddelerde yer alan, ilacın hedef aldığı hastalık, zararlıları hedef alan, ilaçtan istenen etkiyi değişen formülasyonlarla veren kimyasal maddeye denir. bir tarım ilacında etken maddesine göre etki mekanizmaları ve kullanılacak hastalık etmeni belirlenir.

Su ve verim ilişkisi

Mehmet
Bitki su tüketimi ilişkisini kısaca böyle özetleyebiliriz. Drenajın önemi grafikte net olarak anlatılmış. [image src=i.ibb.co/3SJMwMY/BA93-D5-CC-3347-45-C1-BADA-D56-FF58-F61-CE.jpg]

Diyapoz

Mehmet
Diyapoz (latince: diapause) kelimesi için, Böceklerin kendini koruma dönemi diyebiliriz. Böcekler yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için halihazırda şartların müsait olmadığı koşullardan kendilerini koruyarak yaşamsal faaliyetlirini sürdürebilme amacıyla bir süre yaptıkları; beslenmedikleri, hareketsiz kaldıkları ve fizyolojik olarak yaşamlar faaliyetlerini ise minimuma düşürdükleri evreye diyapoz denir. yaşam döngüsünde böceklerin önemli dönemlerinin herhangi birinde ortaya çıkabilir.
Yumurta, larva ve pupa dönemlerindeki diyapoz, gelişmede duraklama şeklinde görülür. Erginlerde ise üremede durma ve vücut yağının depolanması şeklindedir.yalancı ve gerçek diyapoz olmak üzere ikiye ayrılır. Mevsimsel olarak yaş ve kış olmak üzere ayrılmaktadır.

Erozyon

admin
ülkemizin ve dünyanın önüne geçilmesi gereken en önemli sorunlarından biridir. özellikle endüstriyel tarım'ın yapıldığı toprakların sık işleniyor olması, örtüsüz kalan toprağın zamanla taşınmasına neden olur. yeryüzünde ekili alanlara baktığımızda dünyada % 40, türkiye’de % 59 oranında bir erozyon söz konusu. dolayısıyla üst toprağın zaman içerisinde kaybediliyor olması beraberinde veriminde düşmesine neden oluyor. erozyondan kaynaklı olarak her yıl türkiye’de 0,8 mm civarında bir üst toprak kaybı söz konusu ve bu gelecek için özellikle çocuklarımıza bırakacağımız verimli topraklar konusunda büyük sıkıntı demektir.

Hobi bahçeleri

Toprak
Hobi bahçeleri günümüzde aldı başını gidiyor birde belediyeler öncülük ediyor. Verimli tarım arazileri küçük küçük bölünüyor yetmiyor üzerine birde minik evler dikiliyor arazinin Yüzde 50 yapılaşma Yüzde 20 si sosyal alan yüzde 10 u peyzaj alanı Yüzde 20 sinde ise şehirden sözde kaçan insanların ekip biçeceği alanlar oluşturuluyor. Tarım arazilerinin bölünmemesi için yıllarca süren emek şehirde bunalan tiplerin eğlencesi için bölünüyor. Kusura bakmayın ama isteyen varsa gitsin köyüne yerleşsin. Yok böyle bir dünya yazıktır günahtır.

Mayıs 2020 ziraat mühendisi ataması

sozluk
mevcut işsizlik ve yığılma düşünüldüğünde sayı yetersiz ancak uzun bir dönem sonra biraz sektörü hareketlendirecek. özellikle yeni alınan ince bir detay çok önemli; karara göre kamuda mevcut çalışanlar tercih yapamayacak. geçmiş dönemlerde bu olmadığından malesef bazı kadrolar boşa gidiyordu

Tava nedir?

Mehmet
Bir ziraat terimi olan çeltik gibi bitkilerin yetiştiriciliğinde kullanılan bir yöntem olan tava kelimesini kısaca sizlere açıklamam gerekirse; İçerisinde yüzey sulama yapılacak, yüksekliği 15-20 cm olan dikdörtgen şeklinde hazırlanan yetiştirme yerlerine tava denir. Süs bitkileri yetiştiriciliğinde ise uzun ömürlü tava (hendekler) kullanılmaktadır.

Zirai ilaç bayilik ve toptancılık sınavı

admin
bu yıl 3 ilde gerçekleştirilecek olan ziraat mühendislerinin korkulu rüyası bir sınav. corona döneminde 3 ile yayılması sevindirici elbette. bu iller; ankara, istanbul ve izmir olarak belirlenmiş. keşke bölgesel bir planlama olsaymış. bu yıl orman ve orman endüstri mühendisleride girecek olması bizleri oldukça üzdü doğrusu. kimi yerlerde sürekli ertelenecek mi gibi sorular dolansa da virüsün durumunu elbet biliyorlardı kpss yapılacak iken bu sınav yapılır tabi.

Türkiye Zirai Donatım Kurumu (TZDK)

admin
Tarımsal üretim de gerekli olan bazı gereçlerin (tarım alet ve makinaları, gübre ve ilaç) çiftçiye temini amacıyla 1944 yılında kurulmuş olan ve 1998 yılında ise özelleştirilmiş kamu kurumudur. geçmişte yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettirsede özelleştirme sonrası malesef unutulmuştur. yaptığı çalışmalardan bazılar milli traktör üretimi (bkz: başak isimli traktör) , gübre , ilaç ve bazı tarım aletlerinin ise yedek parça üretimi sayılabilir. özelleştirme öncesi ise 3 bin üzerinde traktör üretmiştir.

Vertical farming (Dikey tarım)

Mehmet
Dikey tarım, dikey çiftlikler olarak adlandırılan vertical farming Artan nufüs tarımda daha az alan ve girdiyle daha verimli çözümler üreterek daha çok üretim yapmaya itiyor. Bu tarım yöntemide bu ihtiyaçtan doğmuş alanları daha ekonomik kullanmayı ve daha fazla üretim yapmayı hedefleyen topraksız tarım metodudur. [image src=i.ibb.co/QmSJ889/1-EE75-DA4-7521-41-CD-8-DF0-7-B55733-D0307.jpg][image src=i.ibb.co/Sv834Y0/83172-FE4-D341-41-DF-8260-8726-BD4-B26-C2.jpg]

Evde kuzu bakımı

admin
biraz garip bir konu gibi gelecektir, sizlere ama bunada bir başlık mı olur demeyin meraklısına güzel bir içerik. Evde hayvan bakmak, o kadar kolay olmayabilir. Fakat kedi, köpek, balık, örümcek gibi çeşitli hayvanları evinde barındırıp büyüten birçok insan bulunmakta. Peki evde kuzu besleyen insanları biliyor musunuz?Evde kuzu beslemek, birçok insan tarafından ve özellikle köy işleri ile uğraşan insanlar tarafından gerçekleştirilmekte. Yeni doğmuş kuzular evde bir müddet bakılır ve yeterince büyüme aşamasına geldikten sonra koyun sürüsünün arasına katılır. Eğer ki evde kuzu beslerseniz bir süre sonra size bağlanır ve sizinle oynamak ister. Evde kuzu bakmak sanıldığı kadar zor değil. Yalnızca dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
Süt ile Besleyin: Henüz yeni doğmuş bir kuzu süt ile beslenmekte. Bir süre sonra yem alabilir hale gelecektir. Eğer ki evde kuzu besleme gibi bir hedefiniz var ise köye yakın bir yerde olmanız sizin için daha iyi olacaktır. Temizlik ve Bakımına Dikkat Edin: Kuzu, zaman zaman evi kirletebilir. Bu konuda hazırlıklı olmalısınız. Bundan dolayı uygun ortamların da hazır olduğunu teyit edip evde bir kuzu bakmaya başlayın. Büyüdükten Sonra Meraya Salın: Kuzu yaklaşık 1 ay boyunca evde beslendikten sonra artık yeterli seviyede büyüyeceği için koyun sürüsünün arasına katılmalı. Bu veda sizin için belki zor olacak ama onu kendi ailesinin içine katmalı ve zaman zaman orada ziyaret etmelisiniz. Kuzu kısa süre içerisinde koyun olacak ve onun yanına gittiğinizde sizi gördüğünde hemen tanıyacak.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol